Preskoči na glavno vsebino

Kopalnica

Kopalnica je prostor, kjer odplaknemo naše skrbi v odtok, počistimo s sebe, vse, kar ne potrebujemo, se osvežimo in očistimo.

Idealno je, da tudi kopalnico čistimo sproti, po vsaki uporabi obrišemo vodne kapljice in stvari postavimo na svoje mesto. Seveda je nekaj teorija, nekaj pa praksa. Če brišemo samo mi, ostali člani pa ne, ne bomo dosegli zaželjenega učinka. Morda pa bomo za vzgled in sčasoma bodo to osvojili tudi drugi. Enkrat tedensko pa se splača kopalnici nameniti nekaj časa. Ko boste odstranili vsa čistila, boste delo opravili v pol ure.
 
V glavnem tudi za čiščenje kopalnice si pripravimo pripomočke:
- omelo, metlo oz. nekaj, s čemer bomo odstranili prah in pajčevino s sten in kotov
- krpa/rokavica za prah
- krpa/rokavica/gobica za čiščenje
- nežen  odstranjevalec vodnega kamna, kis, sodo ali kaj podobnega
- pršilko z vodo (najbolje prekuhana, destilirana ali pepelnata)
- krpo za suho brisanje
to je to....
aha, kaj pa rokavice? Pri eko čiščenju jih res ne potrebujete, ker niste v stiku s toksičnimi čistili. In zopet okolju prizanesete, ker ste zmanjšali količino odpadkov.

Postopek čiščenja je podoben kot v kuhinji:
Na površine, kjer se je nabral vodni kamen, običajno so to pipe, okrog pip, stene tuš kabine in okrog odtokov in wc školjke, nanesemo malo nežnega odstranjevalca vodnega kamna ali razredčen kis. Pustimo 10 oz. največ 15. minut, da deluje in opravi težko delo namesto nas. 

V tem času obrišemo stene, prah in odstranimo pajčevine in vsako posodico, škatlico ipd, ki nam krasi kopalnico. V začetku boste verjetno mogli tudi nežno obrisati z vlažno krpo in posušiti, kasneje to ne bo več potrebno vsakič in bo zadoščalo samo odstranjevanje prahu. 

Nato s pršilko z vodo rahlo (res rahlo, kot sapica) poškropimo površine, ki smo jim prej nanesli odstranjevalec/kis. S krpo/gobico/rokavico za čiščenje nežno obrišemo odstranjevalec/kis s površin. Poškropimo še ostale površine in jih očistimo z gobico/krpo za čiščenje. Spomnimo se tudi čepov za odtoke in wc školjko okrog in okrog. Na koncu vse površine obrišemo do suhega. 

Prezračimo in nastavimo naravne dišave za prostor. 

Dovolj ali preveč enostavno? Glavno, da deluje!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SECOND HAND

SECOND HAND ali iz druge roke, kar pomeni, da nabavimo rabljene izdelke.

V svetu je to že dolgoletna praksa, sedaj pa se uveljavlja tudi pri nas. Odprtih je že veliko takšnih trgovin, spletnih nakupovalnic, prodaja/nakup v skupinah FB, sejmi, garažne prodaje... ipd. Vse to pripomore k zmanjšanju odpadkov.

CZR Pupillam vsak mesec organizira takšen sejem v Mariboru. Spremljajte na FB strani, nakupujte in prodajajte, zamenjajte ali podarite. Vsak kos lahko dobi novega uporabnika ali pa pride v roke spretnih preoblikovalcev.

Sejem v kratkem:


Na spletni strani FB objava

Z Luno do lažjega življenja in več uspeha

VSE OB PRAVEM ČASU je uspeh, umetnost, denar, energija, zdravje...

Človek je tisočletja živel v harmoniji z ritmi narave. To mu je omogočalo preživetje, lažje delo in večjo učinkovitost. Z opazovanjem narave je ugotavljal soodvisnost položaja Lune, Sonca, zvezd in drugih planetov glede na letni čas, dan in mesec. Industrijska revolucije je to potisnila na stran, sedaj človek zopet išče povezavo s samim seboj in naravo.


Pri katerih opravilih, kdaj in kako naj upoštevamo vpliv Lune. Tukaj koledar opravil po dnevih.

Za lepši svet okrog nas

Imate težave z očmi? Se vam občasno zamegli pogled in vidite nejasno? Preverite kakšen je vaš pogled na svet skozi vaša okna. Imate jasno ali zamegljeno sliko? Menite, da pogled skozi okno ni povezan z vašim vidom? Je, pa še kako! Vse je povezano. Moj prijatelj Miro bi rekel: "Ni vseeno, vse je eno." In res. Na nezavednem nivoju je vse povezano.Če vas občasno daje melanholija, nezaupanje, strah... je najbolj enostavno, če najprej preverite pogled skozi vaša okna. Če niso čista, jih enostavno očistite. Najbolje eko, da ne boste pri delu vdihovali strupov, da se jih ne boste dotikali in vnašali v telo, na površine in v okolje.

Obstaja enostavna eko metoda, ki vam olajša delo in čuva vaše zdravje, površine in okolje. Nasvet tukaj. Naj bo vaš pogled na svet vsak dan lepši. V najslabšem primeru boste imeli čista okna.