Preskoči na glavno vsebino

Čiščenje kuhinje

Čiščenje kuhinje
Kuhinjo najbolje očistimo sproti. Med tem, ko pripravljamo in kuhamo hrano, sproti pospravljamo odpadke.
Seveda ločujemo: bio odpadki za kompostiranje (lastno ali mestno), papir, papirnato embalažo. Plastenke, konzerve in drugo embalažo združujemo posebej v za to namenjene zabojnike. Prav tako steklo in papir.

Po obroku je najbolje kuhinjo tudi pospraviti in počistiti. To nam v prihodnje prihrani veliko dela, časa in energije. Saj nam ni potrebno delati t.i. generalk.

Kako kuhinjo očistimo?
To opravilo je najbolje izvajati dnevno, tedensko ali vsaj na 14 dni.
Najprej smo kuhinjo seveda pospravili, da nimamo preveč naložene površine in nas to jezi ter ovira pri delu.
Pripravimo si:
- metlo ali omelo za prah
- brisalec za tla
- krpo/rokavico za prah
- krpo/rokavico za maščobo in umazanijo
- krpo za suho brisanje
- pršilko z vodo, priporočamo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo, pršilka naj bo boljše kvalitete, da nas ne utrudi pritiskanje in ne jezi, če ne prši tako in tja, kamor mi želimo.

Ok. Ste pripravljeni?
Najprej pobrišemo prah (z metlo, omelom, rokavico za prah) Če bomo začele zgoraj, ja, čisto zgoraj, na stropu, lestenec, koti, zgornje površine elementov... bomo delo opravile hitro. Prah in umazanija (para in maščoba) se nimata časa sprijeti v trdovratno umazanijo. Prah obrišemo tudi na policah, pač tam, kjer se nabira in opazimo.
Potem uporabimo krpo/rokavico za umazanijo. Rahlo jo napršimo z mrzlo vodo, očistimo in nato obrišemo do suhega. Enostavno? Ja! In učinkovito. Štedilnik običajno lahko očistimo na enak način, za zažgane dele pa lahko uporabimo malo sode bikarbone ali pepelnate paste za čiščenje. Začnite z res malo paste, ker je zelo učinkovita in jo boste lažje sprali ter tako porabili tudi manj vode.

Tla posesamo ali pometemo z metlo, ki ne dviguje prahu, obrišemo. Tudi pri čiščenju tal priporočamo kvalitetno krpo, ki res pobira umazanijo, brez uporabe vedra vode, temveč samo pršilko. Zopet uporabimo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo. Odvisno od materiala tal.

Prosim, sporočite kako vam je uspelo na FB Eco green apple ali na mail: info@pupillam.org

Čiščenje pečice in hladilnika znotraj se lotimo občasno, ko smo dobre volje ali pa zelo slabe.
Delavnica eko čiščenja kuhinje


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SECOND HAND

SECOND HAND ali iz druge roke, kar pomeni, da nabavimo rabljene izdelke.

V svetu je to že dolgoletna praksa, sedaj pa se uveljavlja tudi pri nas. Odprtih je že veliko takšnih trgovin, spletnih nakupovalnic, prodaja/nakup v skupinah FB, sejmi, garažne prodaje... ipd. Vse to pripomore k zmanjšanju odpadkov.

CZR Pupillam vsak mesec organizira takšen sejem v Mariboru. Spremljajte na FB strani, nakupujte in prodajajte, zamenjajte ali podarite. Vsak kos lahko dobi novega uporabnika ali pa pride v roke spretnih preoblikovalcev.

Sejem v kratkem:


Na spletni strani FB objava

Z Luno do lažjega življenja in več uspeha

VSE OB PRAVEM ČASU je uspeh, umetnost, denar, energija, zdravje...

Človek je tisočletja živel v harmoniji z ritmi narave. To mu je omogočalo preživetje, lažje delo in večjo učinkovitost. Z opazovanjem narave je ugotavljal soodvisnost položaja Lune, Sonca, zvezd in drugih planetov glede na letni čas, dan in mesec. Industrijska revolucije je to potisnila na stran, sedaj človek zopet išče povezavo s samim seboj in naravo.


Pri katerih opravilih, kdaj in kako naj upoštevamo vpliv Lune. Tukaj koledar opravil po dnevih.

Za lepši svet okrog nas

Imate težave z očmi? Se vam občasno zamegli pogled in vidite nejasno? Preverite kakšen je vaš pogled na svet skozi vaša okna. Imate jasno ali zamegljeno sliko? Menite, da pogled skozi okno ni povezan z vašim vidom? Je, pa še kako! Vse je povezano. Moj prijatelj Miro bi rekel: "Ni vseeno, vse je eno." In res. Na nezavednem nivoju je vse povezano.Če vas občasno daje melanholija, nezaupanje, strah... je najbolj enostavno, če najprej preverite pogled skozi vaša okna. Če niso čista, jih enostavno očistite. Najbolje eko, da ne boste pri delu vdihovali strupov, da se jih ne boste dotikali in vnašali v telo, na površine in v okolje.

Obstaja enostavna eko metoda, ki vam olajša delo in čuva vaše zdravje, površine in okolje. Nasvet tukaj. Naj bo vaš pogled na svet vsak dan lepši. V najslabšem primeru boste imeli čista okna.