Čiščenje kuhinje
Kuhinjo najbolje očistimo sproti. Med tem, ko pripravljamo in kuhamo hrano, sproti pospravljamo odpadke.
Seveda ločujemo: bio odpadki za kompostiranje (lastno ali mestno), papir, papirnato embalažo. Plastenke, konzerve in drugo embalažo združujemo posebej v za to namenjene zabojnike. Prav tako steklo in papir.
Po obroku je najbolje kuhinjo tudi pospraviti in počistiti. To nam v prihodnje prihrani veliko dela, časa in energije. Saj nam ni potrebno delati t.i. generalk.
Kako kuhinjo očistimo?
To opravilo je najbolje izvajati dnevno, tedensko ali vsaj na 14 dni.
Najprej smo kuhinjo seveda pospravili, da nimamo preveč naložene površine in nas to jezi ter ovira pri delu.
Pripravimo si:
- metlo ali omelo za prah
- brisalec za tla
- krpo/rokavico za prah
- krpo/rokavico za maščobo in umazanijo
- krpo za suho brisanje
- pršilko z vodo, priporočamo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo, pršilka naj bo boljše kvalitete, da nas ne utrudi pritiskanje in ne jezi, če ne prši tako in tja, kamor mi želimo.
Ok. Ste pripravljeni?
Najprej pobrišemo prah (z metlo, omelom, rokavico za prah) Če bomo začele zgoraj, ja, čisto zgoraj, na stropu, lestenec, koti, zgornje površine elementov... bomo delo opravile hitro. Prah in umazanija (para in maščoba) se nimata časa sprijeti v trdovratno umazanijo. Prah obrišemo tudi na policah, pač tam, kjer se nabira in opazimo.
Potem uporabimo krpo/rokavico za umazanijo. Rahlo jo napršimo z mrzlo vodo, očistimo in nato obrišemo do suhega. Enostavno? Ja! In učinkovito. Štedilnik običajno lahko očistimo na enak način, za zažgane dele pa lahko uporabimo malo sode bikarbone ali pepelnate paste za čiščenje. Začnite z res malo paste, ker je zelo učinkovita in jo boste lažje sprali ter tako porabili tudi manj vode.
Tla posesamo ali pometemo z metlo, ki ne dviguje prahu, obrišemo. Tudi pri čiščenju tal priporočamo kvalitetno krpo, ki res pobira umazanijo, brez uporabe vedra vode, temveč samo pršilko. Zopet uporabimo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo. Odvisno od materiala tal.
Prosim, sporočite kako vam je uspelo na FB Eco green apple ali na mail: info@pupillam.org
Čiščenje pečice in hladilnika znotraj se lotimo občasno, ko smo dobre volje ali pa zelo slabe.
Delavnica eko čiščenja kuhinje
Kuhinjo najbolje očistimo sproti. Med tem, ko pripravljamo in kuhamo hrano, sproti pospravljamo odpadke.
Seveda ločujemo: bio odpadki za kompostiranje (lastno ali mestno), papir, papirnato embalažo. Plastenke, konzerve in drugo embalažo združujemo posebej v za to namenjene zabojnike. Prav tako steklo in papir.
Po obroku je najbolje kuhinjo tudi pospraviti in počistiti. To nam v prihodnje prihrani veliko dela, časa in energije. Saj nam ni potrebno delati t.i. generalk.
Kako kuhinjo očistimo?
To opravilo je najbolje izvajati dnevno, tedensko ali vsaj na 14 dni.
Najprej smo kuhinjo seveda pospravili, da nimamo preveč naložene površine in nas to jezi ter ovira pri delu.
Pripravimo si:
- metlo ali omelo za prah
- brisalec za tla
- krpo/rokavico za prah
- krpo/rokavico za maščobo in umazanijo
- krpo za suho brisanje
- pršilko z vodo, priporočamo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo, pršilka naj bo boljše kvalitete, da nas ne utrudi pritiskanje in ne jezi, če ne prši tako in tja, kamor mi želimo.
Ok. Ste pripravljeni?
Najprej pobrišemo prah (z metlo, omelom, rokavico za prah) Če bomo začele zgoraj, ja, čisto zgoraj, na stropu, lestenec, koti, zgornje površine elementov... bomo delo opravile hitro. Prah in umazanija (para in maščoba) se nimata časa sprijeti v trdovratno umazanijo. Prah obrišemo tudi na policah, pač tam, kjer se nabira in opazimo.
Potem uporabimo krpo/rokavico za umazanijo. Rahlo jo napršimo z mrzlo vodo, očistimo in nato obrišemo do suhega. Enostavno? Ja! In učinkovito. Štedilnik običajno lahko očistimo na enak način, za zažgane dele pa lahko uporabimo malo sode bikarbone ali pepelnate paste za čiščenje. Začnite z res malo paste, ker je zelo učinkovita in jo boste lažje sprali ter tako porabili tudi manj vode.
Tla posesamo ali pometemo z metlo, ki ne dviguje prahu, obrišemo. Tudi pri čiščenju tal priporočamo kvalitetno krpo, ki res pobira umazanijo, brez uporabe vedra vode, temveč samo pršilko. Zopet uporabimo destilirano, prekuhano ali pepelnato vodo. Odvisno od materiala tal.
Prosim, sporočite kako vam je uspelo na FB Eco green apple ali na mail: info@pupillam.org
Čiščenje pečice in hladilnika znotraj se lotimo občasno, ko smo dobre volje ali pa zelo slabe.
Delavnica eko čiščenja kuhinje
Komentarji
Objavite komentar