Preskoči na glavno vsebino

AVTO

Vzdrževanje in nega avtomobila:

Najbolj ekonomično je redno vzdrževanje vozila. Redni tedenski pregledi vode, olja, hladilne tekočine in redni servisi lahko preprečijo večjo škodo in stroške. Z redno vzdrževanim in negovanim avtomobilom se bomo bolj varno vozili. In bolj EKO-nomično, ter tudi EKO-loško.

Kakšna pa je EKO-loška in tudi EKO-nomična nega vozila?

Tudi pri vzdrževanju in negi vozila smo lahko eko. Zopet velja, da redno čiščenje, recimo vsaj mesečno lahko olajša vzdrževanje pa tudi obrabo in uničenje materiala. Za pranje vozila izberimo eko pralnico, če je v vašem kraju. Če je še ni, lahko vložite pobudo na vaši občini, gospodarski zbornici, razvojni agenciji, zavodu za zaposlovanje ali pa kar v krajevni gostilni. Morda se najde nadobudni poslovnež, ki bo sprejel izziv. Naša naloga je, da ga pri tem podpremo tako, da avtomobil tja potem tudi vozimo na pranje in spodbujamo druge k temu. Ne obupajmo pri začetniških "napakah", temveč skupaj iščimo rešitve. Pomagajte jim s spodnjimi eko nasveti.


Če ste eden tistih, ki čistite in negujete avtomobil raje sami, pa eko nasvet:

Pranje zunaj:
- izberi dan, ki ni prevroč oz. ni sonca ali pa pod nadstreškom
- uporabite, če je le možno mehko vodo, deževnico
- avtomobil dobro splahnete (res dobro)
- umijete z mehko krtačo ali krpo/rokavico, ki ima daljša vlakna
- začnete na strehi in končate na platiščih, ki so praviloma najbolj umazana
- obrišete s krpo, ki dobro suši do suhega

Čiščenje znotraj:
- najprej spraznimo notranjost nepotrebne navlake (na nezavednem čistimo tako tudi navlako v svoji glavi)
- če imamo kompresor izpihamo drobne smeti iz luknjic na armaturki, lahko uporabimo tudi fen s hladnim pihanjem
- nato se lotimo sesanja vseh površin
- z armaturke obrišemo prah z mehko suho krpo
- na krpo/rokavico z daljšimi dlačicami napršimo mehko vodo ali pepelnato ter z njo obrišemo vse površine v avtomobilu razen steklenih
- na koncu z vlažno krpo očistimo stekla in jih obrišemo do suhega.

Nekateri imate potrebo, da na koncu namažete ali napršite s sprejem po pvc površini. Sama sicer ne vidim smisla, saj nanesemo nepotrebne kemikalije, ki jih potem vdihujemo (tudi naši otroci), se jih dotikamo in tako vnašamo v naše telo. Embalažo potem zavržemo in s tem povečujemo smeti. Če boste pri čiščenju uporabili pepelnato vodo, se prah ne bo več toliko nabiral, armaturka se bo svetila. Samo "dišala" ne bo po umetnem. Lahko pa nanesete nekaj kapljic čistega eteričnega olja na leseno palčko ali popršite s hidrolatom naravnih vonjav. Zelo lepo diši in ne škodi našemu zdravju in okolju. Embalaža je steklena in reciklirna.

In ker pri pranju avtomobila niste uporabili šamponov, ga lahko perete tudi na vrtu, saj odtekla voda ne bo obremenila podtalnice ali uničila trave.

Bo šlo?-


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Želite več energije?

Kako ohraniti in povrniti svojo energijo? Velik izziv današnjega časa je imeti dovolj energije za vsakodnevne opravke. Energije primanjkuje tako odraslim, kot tudi otrokom. Kako to rešiti? Bi želeli več energije? Večina ljudi zjutraj vstane v zadnjem hipu, hiti z oblačenjem, nekaj na hitro zajtrkuje, priganja sebe in otroke. Na poti preklinja druge udeležence v prometu in uro, ki tako hiti. Na delovnem mestu in v šoli se zgodba nadaljuje. Hitimo, na hitro zaužijemo industrijsko pripravljeno hrano slabe kvalitete in obremenjujemo svoje telo. Pogovor s seboj in drugimi je običajno o problemih, tudi obrekovanje in žaljenje. In tako onesnažujemo še svoje misli.   Imamo nespoštljivim odnos do sebe, okolja in drugih živih bitij. Dan smo si zapolnili s smetmi. Nam to daje energijo? Ne, privede do bolezni. Kaj pa nam daje energijo? Ravno nasprotno od tega, kar nam jo jemlje.  Človek je bitje narave.  V bistvu energijo najdemo v lepoti narave in njenih pridelkih. Jejmo svežo, zdr

Olepšajmo si svojo pot

Tla pod nogami - zelo pomembno, da se počutimo varni, trdno na tleh. Stopamo po sedanjosti v svojo prihodnost. Naši koraki, bosi ali obuti, stopajo po tleh. To počnemo že tako avtomatsko, da se sploh ne zavedamo, kako pomembno je hoditi. Dobro je, da vsake toliko zavestno stopamo: peta-prsti, peta-prsti... vdih-izdih.. samo ta trenutek obstaja... čutite? Pomislite, kaj občutite, ko stopate pogibljivi brvi, neravnih in odprtih stopnicah? In kaj, ko po trdnih tleh? Drage dame pomislite na visoke ozke pete ... in na trdne, močne, stabilne... Je razlika? Na nezavednem si ustvarjamo trdno prihodnost, oporo, samozavest, jasen, fokusiran korak in stabilnost. Prvi koraki? Ne glede na katerem področju - dobesedno ali prvi koraki v šoli, prvi koraki v službi, prvi koraki v svojem poslu... različna vsebina, isti proces: potrebujemo trdno podlago, oporo, voljo, cilj, željo, motivacijo... da shodimo. Vse je povezano...Hodimo z veseljem! Bodimo srečni, da se lahko premikamo! Ne čakajmo na

Za lepši svet okrog nas

Imate težave z očmi? Se vam občasno zamegli pogled in vidite nejasno? Preverite kakšen je vaš pogled na svet skozi vaša okna. Imate jasno ali zamegljeno sliko? Menite, da pogled skozi okno ni povezan z vašim vidom? Je, pa še kako! Vse je povezano. Moj prijatelj Miro bi rekel: "Ni vseeno, vse je eno." In res. Na nezavednem nivoju je vse povezano. Če vas občasno daje melanholija, nezaupanje, strah... je najbolj enostavno, če najprej preverite pogled skozi vaša okna. Če niso čista, jih enostavno očistite. Najbolje eko, da ne boste pri delu vdihovali strupov, da se jih ne boste dotikali in vnašali v telo, na površine in v okolje. Obstaja enostavna eko metoda, ki vam olajša delo in čuva vaše zdravje, površine in okolje. Nasvet tukaj . Naj bo vaš pogled na svet vsak dan lepši. V najslabšem primeru boste imeli čista okna.