Preskoči na glavno vsebino

AVTO - kako lahko z njim rešimo naše težave?

AVTO - še vedno statusni simbol? Preteklost ali prihodnost?

Slovenci smo nori na avtomobile. Včasih je veljalo, da si z avtomobilom izražal svoj statusni simbol. Dokazoval si svojo kupno moč, kaj si lahko in kaj si upaš privoščiti. Psihologi bi sigurno rekli, da pri moški dokazuje moškost, moč, prevlado, razkazovanje... tako, kot pri živalskih samcih pisano perje, vzorci kožuha ipd. No, nekateri to počnejo še danes. In nekateri to tudi opazijo in se odzovejo.

Z razvojem človeka, njegove duhovnosti, odgovornosti in vse večje empatije, ta statusni simbol izgublja na vrednosti. Pri življenju ga ohranjajo samo še tisti, ki se oklepajo stare miselnosti in delovanja. V ospredje prihajajo prevozna sredstva, ki manj onesnažujejo okolje tako že v sami proizvodnji, kot v času uporabe in kasnejše reciklaže.


Avtomobil je sredstvo, s katerim se simbolično vrnemo v preteklost, pa čeprav samo za trenutek, ko gledamo fotografije avtomobila, s katerim smo se prvič peljali sami na morje, na ples, prvič s svojo družinico... Vsakoletni saloni avtomobilov pa nas peljejo v prihodnost tehnologije prevoznih sredstev. Napovedujejo se pametna mesta s pametnimi avtomobili, ki nam bodo omogočala čisto prevažanje po mestu, z znatno nižjimi stroški, kot jih imamo danes. Saj za avtomobile Slovenci mesečno še vedno  potrošimo skoraj toliko kot za hrano, nekateri verjetno še več.

Avtomobil je naš ljubljenček v garaži ali pred hišo. Naša sreča, ljubezen ali pa samo sredstvo za prevažanje. Kakorkoli, je naš in zanj skrbimo. Tudi tukaj velja, kot mi skrbimo za njega, on skrbi oz. vrača nam. Tudi za avtomobil je pametno in racionalno redno skrbeti. To pomeni redni tedenski pregled olja, vode, hladilne tekočine, sploh, če se veliko vozimo. Na nezavednem nivoju bomo bolj varni, vožnja bo manj stresna. In, če upoštevamo še zakon privlačnosti, bo posledica naših sproščenih misli in načina vožnje, pritegnila sproščene situacije na cesti.

Kako to vpliva na eko-loško in eko-nomično vzdrževanje vozila in posledično na naše življenje? Ker je PRIHRANEK prva oblika ZASLUŽKA.  In BOLJE preprečiti, kot ZDRAVITI. To vsi poznamo, vprašanje je samo, če se tega držimo. Redno vzdrževanje, servisiranje avtomobila prepreči večjo škodo in stroške. S tem se sigurno strinjate.

Kako smo povezani s svojim avtomobilom? Nekateri bi rekli samo preko vožnje, servisov in registracije, drugi pa vemo, da se tudi materija, v tem primeru avtomobil, odziva na našo energijo, na naše notranje stanje. To trditev sem preverila s potrditvami svojih znancev in na lastnih izkušnjah. Dogaja se, da imamo z avtom težave, mehanik pa ne more najti napake. Se pravi, imamo težavo samo mi. Npr.: težave z očmi se na avtomobilu pokažejo kot težave z lučmi, ki predstavljajo nejasen, zamegljen pogled oz. nekaj nočemo videti ali nočemo spregledati. Hmm. Ok, dalje. Npr. težave z zavorami predstavljajo težave nog, koraka naprej v prihodnost. Ne upamo stopiti, ne upamo se odločiti. In ko preverimo te situacije v našem življenju, ugotovimo povezavo s težavami naših tehnologij. Tudi tv, mobitelov, računalnikov. Seveda to ne velja za težave tehnike, ki nastane zaradi obrabe oz. nerednega vzdrževanja. Za redno vzdrževanje moramo poskrbeti. Pa tudi tukaj je povezava. Saj ljudje, ki ne poskrbijo za redno vzdrževanje, običajno ne poskrbijo za redno vzdrževanje samega sebe. Vedno pa obstajajo izjeme.

In zopet potrjujemo: Ni vseeno, vse je eno, kot pravi moj prijatelj Miro. Tega se zavedamo vsak dan bolj. Zato vsak dan živimo z bolj odprtimi očmi in razprtim objemom. Srečno pot!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Za lepši svet okrog nas

Imate težave z očmi? Se vam občasno zamegli pogled in vidite nejasno? Preverite kakšen je vaš pogled na svet skozi vaša okna. Imate jasno ali zamegljeno sliko? Menite, da pogled skozi okno ni povezan z vašim vidom? Je, pa še kako! Vse je povezano. Moj prijatelj Miro bi rekel: "Ni vseeno, vse je eno." In res. Na nezavednem nivoju je vse povezano. Če vas občasno daje melanholija, nezaupanje, strah... je najbolj enostavno, če najprej preverite pogled skozi vaša okna. Če niso čista, jih enostavno očistite. Najbolje eko, da ne boste pri delu vdihovali strupov, da se jih ne boste dotikali in vnašali v telo, na površine in v okolje. Obstaja enostavna eko metoda, ki vam olajša delo in čuva vaše zdravje, površine in okolje. Nasvet tukaj . Naj bo vaš pogled na svet vsak dan lepši. V najslabšem primeru boste imeli čista okna.

Olepšajmo si svojo pot

Tla pod nogami - zelo pomembno, da se počutimo varni, trdno na tleh. Stopamo po sedanjosti v svojo prihodnost. Naši koraki, bosi ali obuti, stopajo po tleh. To počnemo že tako avtomatsko, da se sploh ne zavedamo, kako pomembno je hoditi. Dobro je, da vsake toliko zavestno stopamo: peta-prsti, peta-prsti... vdih-izdih.. samo ta trenutek obstaja... čutite? Pomislite, kaj občutite, ko stopate pogibljivi brvi, neravnih in odprtih stopnicah? In kaj, ko po trdnih tleh? Drage dame pomislite na visoke ozke pete ... in na trdne, močne, stabilne... Je razlika? Na nezavednem si ustvarjamo trdno prihodnost, oporo, samozavest, jasen, fokusiran korak in stabilnost. Prvi koraki? Ne glede na katerem področju - dobesedno ali prvi koraki v šoli, prvi koraki v službi, prvi koraki v svojem poslu... različna vsebina, isti proces: potrebujemo trdno podlago, oporo, voljo, cilj, željo, motivacijo... da shodimo. Vse je povezano...Hodimo z veseljem! Bodimo srečni, da se lahko premikamo! Ne čakajmo na

SECOND HAND

SECOND HAND ali iz druge roke, kar pomeni, da nabavimo rabljene izdelke. V svetu je to že dolgoletna praksa, sedaj pa se uveljavlja tudi pri nas. Odprtih je že veliko takšnih trgovin, spletnih nakupovalnic, prodaja/nakup v skupinah FB, sejmi, garažne prodaje... ipd. Vse to pripomore k zmanjšanju odpadkov. CZR Pupillam vsak mesec organizira takšen sejem v Mariboru. Spremljajte na FB strani , nakupujte in prodajajte, zamenjajte ali podarite. Vsak kos lahko dobi novega uporabnika ali pa pride v roke spretnih preoblikovalcev. Sejem v kratkem:                       Na spletni strani                                              FB objava